ACCES RAPID

Comuna Valea Iasului

Bine ai venit pe pagina Primariei Comunei Valea Iasului!

str.Nicolae Bălcescu, nr.1 0248-724.411 primaria_viasului@yahoo.com Luni-Vineri 08:00-16:00

Istoricul localitatii

Cea mai veche atestare documentară este consemnată în cazul a două sate, satul Cerbureni, în hrisovul din 1 iunie 1475, prin care Basarab cel Bătrân întăreşte jupânului Stance și fratelui sau Badea, trei sate întregi și jumătate din satul

Cerbureni și satul Valea Iaşului în hrisovul domnesc din 4 aprilie 1523, dat la Târgovişte de voievodul Radu de la Afumaţi, prin care întăreşte Mănăstirii Argeş mai multe sate, printre care și Iaşii.

Teritoriul comunei a aparţinut Mănastirii Curtea de Argeş până la reforma agrară din 1864. Din unele date locale, comuna Valea Iaşului apare ca unitate administrativ - teritorială în jurul anului 1785. Aşezările omeneşti au fost dispersate pe dealurile localităţii, pe locul actualelor sate Cerbureni (dealul cu cerbi) Bărbălăteşti (sălaşul bătrânului Barbă Lată), Borovineşti (de-a lungul văii dintre cele două dealuri).

În comuna Valea Iaşului există în prezent trei monumente istorice situate într-un cadru natural pitoresc, astfel:

  • Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Andrei construit în anul 1940 pe culmea unui deal din satul Ungureni, în mijlocul pădurii de brazi, pini și stejari. Poziția sa privilegiată îl transformă într-o comunitate specifică ce-i asigură pacientului o deplină securitate și confortul fizic şi psihic necesar integrării rapide într-un nou mod de viaţă în care sunt tratate cu profesionalism diverse afecţiuni ale plămânilor.
  • Biserica "Adormirea Maicii Domnului" construită în anul 1855 în satul Valea Iaşului 
  • Biserica din lemn "Sf. Ioan Botezătorul" construită în anul 1801, două monumente istorice în care ani de-a rândul localnicii din comuna Valea Iaşului au venit să-şi liniştească sufletul, două frânturi ale istoriei localităţii.
(2 Votes)

Info

Adresa:
str.Nicolae Bălcescu, nr.1, Comuna Valea Iasului, Judet Arges


Telefon/ Fax:
0248-724.411


Email:
primaria_viasului@yahoo.com